zingeving - verhalen

Pia Feeke is lid van de themagroep “Zingeving” en werkt al jaren als vrijwilliger bij buurttuin “ De Zoete Aarde”. Zij leidt daar met veel plezier belangstellenden rond en komt op die manier met veel mensen in gesprek over hun leven. Dat levert mooie verhalen en levenslessen op. 

Het verhaal  van mevrouw Bosma.
 

Mijn pensionering is niet altijd makkelijk verlopen.

We hebben onze plannen deels waar kunnen maken.

We hadden een caravan en hebben lange tochten gemaakt: drie maanden weg, drie maanden thuis en dan weer drie maanden weg. Maar het was toch anders dan verwacht. De drie maanden op vakantie waren mooi en fijn, maar de drie maanden thuis waren anders. Kinderen en kennissen bleken een beetje vervreemd van ons. Samen thuis zijn was erg wennen en niet altijd leuk. We hadden een goed huwelijk, maar nu waren er toch  meningsverschillen. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht.

 

Levensles van mevrouw Ite van Dijk

Mevrouw van Dijk miste na haar pensionering vooral de kleine “belangstellingsgesprekjes”.

Ze heeft toen een bankje voor haar huis gezet en gaat daar regelmatig zitten met een boek of tijdschrift.

Er komt geregeld iemand langs, die een praatje met haar maakt. Dat bevalt heel goed. Het maakt haar leven vrolijker en minder eenzaam.

Overdag gaat ze graag naar de film of een concert.

’s Avonds is het moeilijker om contact te maken, zeker in de winter, als het vroeg donker is.

Dan blijft ze liever thuis.

Levensles van mevrouw B.

Haar motto is: “maak je dromen waar op de dag dat dat mogelijk is”

Met andere woorden: “de tijd vliegt voorbij”. Natuurlijk ga je na je pensioen alles meer ontspannen doen. Je gaat uit eten en dagjes weg, maar er zijn ook momenten, dat je denkt: “Wat nu?”

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor een ander, maar ook voor jezelf. Het geeft je leven een doel, maar je moet er wel zelf achteraan gaan. Ze gaat zelf iedere woensdag dag een kop soep eten bij Buurttuin de “Zoete Aarde”, voor de gezelligheid; er komen daar mensen van verschillende leeftijden: heel belangrijk! Ze heeft achteraf gezien, niet voldoende genoten van de vrijheid.

Nu wordt haar wereld steeds kleiner.

.

Levensles Jan Klad

Jan Klad is in 1950 in Groningen geboren. Zijn vader was machinist bij de Spoorwegen en werd al snel na de geboorte van Jan overgeplaatst naar Den Haag.

Toen Jan drie jaar oud was, is het gezin naar Den Haag verhuisd. Jan woont sinds 1972 in Zoetermeer. Jan is getrouwd met Marjolijn en heeft twee zonen, een dochter en twee kleinkinderen. Jan heeft zich in zijn werkzame leven altijd bezig gehouden met het openbaar vervoer. Hij is technisch hoofdopzichter bij de HTM geweest en heeft zich bij de HTM later bezig gehouden met ontwerpen van abri’s en met straatinrichting. Hij heeft altijd met veel plezier gewerkt en heeft er heel veel mensen leren kennen.

Lees verder

Gesprek met Rob Oele d.d. 13 maart 2012
Rob woont al 33 jaar in Zoetermeer en heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk. Hij is in 1953 geboren in Nunspeet.

Kort daarna is zijn gezin verhuisd, eerst naar Rotterdam (1955), vervolgens naar Amsterdam (1956) en tot slot naar Leiden (1963). In Leiden doorliep hij het gymnasium; daar ging hij ook ontwikkelingspsychologie studeren. Hij moest daarin erg zoeken naar de hem passende richting. Vooral omdat hij daarbij ook groepsdynamica als bijvak had gekozen vond hij na lang solliciteren in 1981 een baan als groepstrainer bij het ministerie van landbouw, natuur en visserij (LNV). Organisatieadvieswerk was nieuw voor hem maar hij maakte zich dat al werkende eigen. In 1994 werd Rob gevraagd voor het strategiebureau van LNV.

Lees verder

.