Publicatie index --> Wonen - verhuizen

Terug naar hoofdpagina

Titel Inhoud Afbeelding Aktie
20211208 Digitale informatiebijeenkomst Edisonplan

DIGITALE INFORMATIE BIJEENKOMST EDISONPARK

Op woensdag 8 december 2021 organiseert de ontwikkelcombinatie Edisonpark, die bestaat uit AM, Dura Vermeer en Synchroon, in samenwerking met de gemeente Zoetermeer een digitale informatiebijeenkomst van 19.30 tot 20.30 uur over de ontwikkeling van Edisonpark. Deze ontwikkeling vindt plaats op het voormalig volkstuincomplex kwadrant B+F. Als omwonende bent u wellicht geïnteresseerd in de plannen en daarom nodigen wij u van harte uit voor de digitale informatiebijeenkomst.

Edisonpark is een ontwikkeling met circa 550 woningen voor verschillende doelgroepen in een groen en parkachtig gebied in Zoetermeer. Sociale huur, vrije sector koop en huur en zorgwoningen. 

De ontwikkelcombinatie Edisonpark heeft met de gemeente Zoetermeer op 17 juli 2018 een intentieovereenkomst en op 8 februari 2021 een reserveringsovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van de voormalige volkstuinlocatie Kwadrant B&F. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Bekijk
20211111 Viviëne Brevé Duizenden woningen voor ouderen en mindervaliden

Het AD kwam vandaag met wel heel goed nieuws namelijk, de Gemeente Zoetermeer  gaat zich inzetten voor de bouw van duizenden woningen voor ouderen en mindervaliden. Zij zien dit als de "Sleutel voor het oplossen van de wooncrisis" In de nieuwe Woonzorgvisie die werd samengesteld door gemeente Zoetermeer, woningcorporaties, beleggings- en investeringsmaatschappijen, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en bewonersorganisaties, zijn de plannen beschreven. De gemeenteraad moet hier nog over stemmen. Hierna wordt de uitvoering van de plannen besproken, o.a. waar de woningen gebouwd moeten worden.

Het hele artikel vindt u op https://www.ad.nl › zoetermeer

 

 

 

Bekijk
20211110 Viviëne Brevé Rolstoelvriendelijke of aangepaste woning

Wij werden door een van onze leden attent gemaakt over de regels als je kleiner wil gaan wonen waarbij de nieuwe woning een rolstoelvriendelijke woning moet zijn. Welke weg moet je dan bewandelen. Zoetermeer heeft een aantal rolstoel- en obstakelvrije woningen of woningen met aanpassingen. Al deze woningen behoren tot de categorie 'aangepaste woningen'. Ze zijn geschikt voor personen die op grond van een handicap zijn aangewezen op een woning waarin - met het oog op die handicap - specifieke voorzieningen zijn aangebracht. Op de website van de gemeente Zoetermeer vindt u de noodzakelijke informatie. https://www.zoetermeer.nl   onder het kopje.  Aangepaste woningen | Gemeente Zoetermeer.

Bekijk
20211030-Collectieve woonvormen Architectpnt

Collectieve woonvormen

Woonvormen waarbij:

bewoners gezamenlijk een actieve rol hebben in:

 • de ontwikkeling
 • het ontwerp/ bouw

en/of

 • het beheer van hun woninggebouw

en/of

 • voorzieningen met elkaar delen

 

Waar geeft collectief wonen een antwoord op?

 • Het stimuleert dat mensen naar elkaar omkijken en vermindert daarmee eenzaamheid
 • Het kan minder ruimtebeslag op leveren omdat meer wordt gedeeld
 • Het levert minder spullen op omdat gedeeld wordt
 • Er wordt een mix van groepen gemaakt waardoor vragers en dragers samenleven
 • Het faciliteert andere eigendomsverhoudingen, die speculatie tegen gaat

 

Bottom up s top down

 • Bottom up bewoners trekken vanaf het begin
 • Top down Achteraf geen ruimtelijke wijzigingen meer nodig
 • Het levert een beter afgewogen plan en energie op

 

Vroeg stadium

 • Bewoners stellen zeer reeële vragen
 • Zelfcorrigerend vermogen door af te wegen: wat krijg ik ; wat kost het
 • Het gaat niet alleen over woning/ wonen; Het gaat over leven
 • Ladder van betrokkenheid informeren) inspiratie- inzet - invloed

 

Hoe betrek je bewoners erbij

 • Co-creatie  is geen doel op zich
 • Aansluiten op thema’s, die bewoners willen bespreken
 • andere werkvormen
 • Vanuit de architect: Vragen stellen en faciliteren

 

Omkering van gebruikelijk nieuwbouwproces

 • Manier van (samen) leven/ bewoners—> programma —> bouwen
 • Aantal bewoners is niet sec van belang (kwantiteit vs kwaliteit
 • Bewoners hebben een deskundige inbreng; zij zijn expert van het wonen
 • Bewoners snappen dat er eenkader is qua geld, randvoorwaarden e.d.

 

Gestelde opmerkingen/ vragen

 • Het duurt zeker langer?
 • Het gaat zeker veel kosten?
 • Gaat iedereen er wel wonen?
 • Zijn de woningen wel algemeen verhuurbaar?
 • Denk in kansen niet in risico’s

 

Mijn niet van de grond

 • Grond
  Grond voor nieuwbouw en bestaande panden worden bijna alleen uitgegeven aan ontwikkelaars, beleggers of coöperaties; niet aan initiatief groepen.
 • Financiering
  Banken zijn weinig bekend met financiering voor collectieven als wooncoöperaties
  • Wordt gezien als zakelijk hoog risico
  • Financiering vaak maar tot 70% van de stichtingskosten: eigenleg of andere financieringsbronnen

 

Een voorbeeld Project Together!

Wat is nodig om collectief wonen te stimuleren

 • Gericht beleid op collectieve woonvormen, vergelijkbaar met eisen m.b.t. een minimum aandeel sociale uur in nieuwe ontwikkelingen
 • Meer bekendheid met nieuwe woonvormen, zoals woon coöperaties, die in het buitenland al succesvol zijn gebleken
 • Innovatie in financieringsvormen zoals een lenin van de SVn voor woon coöperaties , die door de Gemeente Amsterdam is geïmplementeerd.
 • Meer kennis over de meerwaarde van collectief wonen bij ontwikkelaars en coöperaties  bijv. “lessons learned van gerealiseerde projecten
Bekijk
20211026 Collectieve Woonvormen

Datum/Tijd
Date(s) - 26/10/2021
19:30 - 21:00

https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/stadslezing-collectieve-woonvormen/

Locatie:  Podium in het Forum Café (Bibliotheek)

Activiteit

Collectieve woonvormen beleven na de hoogtijjaren in de jaren ‘70 en ‘80 een heropleving. Op 26 oktober 2021 zullen Angelique Bellemakers (adviseur social impact) en Stephanie Zeulevoet(architect) van Architectenbureau Inbo een aantal nieuwe woonvormen illustreren aan de hand van inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland zoals Space S in Eindhoven. Daarna voeren we samen het gesprek over wat dit betekent in de Nederlandse context, en specifiek de context van Zoetermeer.

Bekijk
20211011 Nieuwe wijk in Zoetermeer "Entree" in Zoetermeer West

Voor iedereen die nieuwsgierig was kon j.l. zaterdag 9 oktober een kijkje nemen op het terrein aan de Boerhaavelaan, hoe daar in de toekmst een hele nieuwe wijk wordt gebouwd. In het AD van maandag 11 oktober kunt u het hele artikel lezen op www.ad.nl

Het hele kantorenterrein tussen Bredewater en de Boerhaavelaan ondergaat in de komende jaren een enorme metamorfose. Op de hoogte blijven van de ontwikkeling? Meldt u aan voor de nieuwsbrief op  https//entreezoetermeer.nl          

De start van deze nieuwe wijk is al begonnen in het leegstaande pand NOVA aan de Boerhaavelaan. De buitengevelplaten worden op dit moment al verwijderd. Het kantoorpand word omgebouwd tot prachtige appartementen voor zowel koop als huur. Er worden 385 appartementen en een gezondheidscentrum gerealiseerd.

 

 

 

entree Terra Nova.jpg Bekijk
20211009 Evenement ‘Entree, maak het mee!’ - Informatie ontwikkeling nieuwe stadswijk Zoetermeer
Entree, maak het mee!
Bent u geïnteresseerd in de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Entree en het stationsgebied? Kom dan op zaterdagmiddag 9 oktober naar het evenement ‘Entree, maak het mee!’ We praten u graag bij over alle plannen voor dit verrassende stukje Zoetermeer tussen Station Zoetermeer en de binnenstad. Tussen 12:00 en 16:00 uur bent u van harte welkom. U krijgt doorlopend informatie en inspiratie. Daarnaast zijn er uiteenlopende activiteiten. Ook alle eigenaren van het Entreegebied zijn van de partij. Zij lichten alvast een tipje van de sluier op over hun bouwplannen.

Wat kunt u verwachten?

Het buitenterrein rond het Boerhaavebuilding, Boerhaavelaan 33, wordt omgetoverd tot een feestelijk geheel. Met drankjes, hapjes en allerlei activiteiten voor jong en oud, ook voor de allerkleinsten. Ga bijvoorbeeld op ontdekkingstocht, maak een ritje in de zweefmolen, doe mee aan een knooppuntenaudiotour of bezoek de openluchtbioscoop.

Aanmelden

Meld u zich van tevoren aan? Zo kunnen we u op de hoogte houden van updates. Denk eraan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag (via www.testenvoortoegang.org) of een herstelbewijs mee te nemen. Zonder geldig bewijs is toegang helaas niet mogelijk.
Bekijk
20210624 Viviëne Brevé - Wonen voor senioren

Voor u gelezen in het Streekblad van donderdag 24 juni j.l. Op maandag 5 juli om 13.45 uur is er een bijeenkomst op het Rakkersveld 253. (wijk Palenstein) met als thema "Doorstroommogelijkheden wonen voor senioren". Deze bijeenkomst wordt verzorgd met medewerking van Piëzo door de seniorenmakelaars Rebecca Brelemans en Karen Simon

Het hele artikel is te lezen op

https://www.streekbladzoetermeer.nl/reader/72758/1675082/wonen-voor-senioren

 

 

Bekijk
20210505 Aankondiging lunchlezing op 15 juni 2021: 'Wie prettig oud wil worden begint op tijd!'

Lunchlezing ZorgSaamWonen op 15 juni 2021

Bert houdt zich al geruime tijd bezig met het thema van de derde levensfase en de rol die jonge ouderen (kunnen) spelen zowel maatschappelijk als voor hun eigen toekomst. De fascinatie voor het thema is begonnen in 2014, bij het inrichten van de opleiding voor ThuisWoonCoach, later JongeOuderenCoach genoemd.

In dat project is onderzoek gedaan naar de vraag hoe mensen in de derde levensfase zich kunnen voorbereiden op later. Daarbij zijn, in samenwerking met een grote groep jonge ouderen, negen aandachtsgebieden benoemd die ook een concreet handelingsperspectief bieden. Het boek  ‘Wie prettig oud wil worden, begint op tijd! Een beknopte reisgids voor de derde levensfase’ dat Bert samen met collega Martin van Arendonk heeft geschreven, gaat hierover. Het boek is gericht op de Babyboom- en X-generatie en bedoeld als een aanzet om stil te staan bij de inrichting van deze levensfase. Om niet weg te kijken maar het avontuur van de derde levensfase aan te gaan en ‘een eigen verhaal te schrijven’.

Behalve de persoonlijke voorbereiding op later, spelen de eerder genoemde generaties ook een belangrijke rol als maatschappelijk potentieel om de gevolgen van vergrijzing het hoofd te bieden. Zij kunnen actief zijn op allerlei terreinen die maatschappelijk spelen rondom het proces van ouder worden. Denk aan wonen, mobiliteit, veiligheid, participatie, sociaal netwerk. Maar zij zullen zelf hun waarde zichtbaar moeten maken want onze samenleving is daar nog niet op ingericht. De focus ligt maatschappelijk vooral op de vierde levensfase, als de problemen zich voordoen. Preventie inzake het proces van ouder worden is voor een groot deel een onontgonnen terrein. Wie gaat dat doen?  Waarover gaat het? Hoe kan dat planmatig en structureel worden opgezet? Hoe kunnen we jonge ouderen inspireren om hier zelf de regie in te nemen? Bert neemt ons ook op dit terrein graag mee in zijn blik op de toekomst.

voorkant boekje.jpg Bekijk
20210615 Lunchlezing ZorgSaamWonen - De rol van jonge ouderen als antwoord op de vergrijzing

Het platform ZorgSaamWonen organiseert op 15 juni de derde lunchlezing van dit jaar. 

Word nu lid en krijg gratis toegang tot de lezing. Deze lunchlezing is exclusief voor leden en partners.

Op 15 juni wordt de derde lunchlezing verzorgd door Bert van de Wijdeven van JongeOuderen.nl
De lezing gaat over de rol van jonge ouderen als een antwoord op de vergrijzing.

Wie prettig oud wil worden begint op tijd! 

Bekijk
20210503 Trouw - Ouderenwoningen zijn een uitkomst voor de gestagneerde woningmarkt

Uit Trouw van 3 mei 2021

Speciale ouderenwoningen zijn een uitkomst voor de gestagneerde woningmarkt, toch wil de bouw maar niet vlotten. Nederland heeft niet genoeg woningen die geschikt zijn voor ouderen. En in de huizen waar zij wonen, zou vaak ook een heel gezin passen. Twee knelpunten ineen, en die zijn niet zomaar opgelost.

Het was een bijzondere gebeurtenis, een paar weken geleden op de Grote Markt in Groningen. Een ‘stelletje bejaarden dat kwam protesteren’, zo omschreef Ger Koenen de demonstratie. “Dat is voor een aantal van jullie best een hele stap geweest”, zo sprak zij hen toe. “Maar het is ook een bewijs dat wij, zoals we hier met z’n allen staan, nog aardig krasse knarren zijn.”

Wat deze ouderen hoog zit, zo hoog dat zij ervoor naar de Grote Markt kwamen, is dat zij al acht jaar bezig zijn met de zoektocht naar een plek voor een ‘Knarrenhof’. Dat is een kleinschalige woonvorm, een ­hofje met een aantal woningen eromheen, waar ouderen zelfstandig wonen maar waar ze wel omkijken naar hun buren, met wie ze ook een aantal voorzieningen delen.

‘Voor mij hoeft het niet meer’

“Van de mensen die er aanvankelijk bij betrokken waren, zijn sommigen al afgehaakt”, zegt Ger Koenen, voorzitter van de club initiatiefnemers. “De klokt tikt door, sommigen zijn inmiddels 80 jaar. Die zeggen nu: voor mij hoeft het niet meer.”

Koenen zelf is 70, en acht jaar geleden dacht zij al: ik wil niet alleen oud worden. “Ik wil niet verpieteren achter de geraniums, niet eenzijdig afhankelijk worden”, zegt ze. “Ik woon nu in een ontzettend leuk buurtje, ik verkommer nog niet. Maar ik wil verhuizen voor het te laat is.”

Die verhuizing is in Koenens eigen belang, maar dat niet alleen. Zij bezet nu in haar eentje het huis waar zij ooit met haar zoon woonde, met drie slaapkamers en een zolder. Haar buren wonen in net zo’n huis, en dat is een gezin met drie kinderen. “Als ik kan verhuizen, maak ik dus een huis vrij voor een heel gezin.”

 

Traplopen

Het verhaal van Ger Koenen is illustratief voor een veel groter knelpunt op de woningmarkt. Veel ouderen wonen in huizen die op den duur niet geschikt voor hen zullen blijken, alleen al omdat ze er trappen op en af moeten. Dat is de ene kant van het probleem.

De andere kant is dat ouderen vaak nog in een groot huis wonen, een huis dat ooit hun hele gezin onderdak bood. Aan zulke woningen is een schreeuwende behoefte. Als deze ouderen verhuizen naar iets kleiners - zoals ook Koenen wil - wordt het bestaande woningaanbod beter benut.

Bouw dus veel ouderenwoningen - dat klinkt als een voor de hand liggende remedie. Maar dat gebeurt slechts mondjesmaat, niet alleen in Groningen. Daarmee is dit knelpunt op de woningmarkt in grote lijnen wel geschetst.

Het probleem laat zich ook in cijfers uitdrukken. Volgens de Monitor Ouderenhuisvesting van begin dit jaar zijn er zo’n 600.000 huishoudens met minstens één persoon die ouder is dan 55 jaar en in het dagelijks leven met beperkingen te maken heeft, bijvoorbeeld als het gaat om opstaan uit bed of traplopen. 10 procent daarvan woont in een huis dat niet geschikt is voor iemand met zulke beperkingen.

Behalve ongeschikte huizen - vooral in de steden, met al hun etagewoningen - zijn er volgens de monitor ook ongeschikte ‘woonomgevingen’: huizen op een te grote afstand van supermarkt, huisarts, apotheek en bushalte. De helft van alle 55-plussers woont in zo’n ongeschikte omgeving, met name buiten de steden.

En het probleem groeit, want de vergrijzing zet door. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedraagt de ‘grijze druk’ nu zo’n 33 procent. Dat wil zeggen dat er op elke 65-plusser drie mensen zijn van tussen de 20 en 65 jaar. In 2040 zal die grijze druk zijn toegenomen tot bijna 50 procent. Anders dan in het verleden werd aangenomen, daalt die druk daarna nauwelijks.

Empty nesters

Veel ouderen blijven het liefst waar ze nu al wonen, blijkt ook uit de monitor: 55-plussers verhuizen veel minder vaak dan de rest van de bevolking. Empty nesters kijken vaak wel om zich heen als hun kinderen net de deur uit zijn. Maar lukt het niet snel om iets te vinden, dan daalt hun verhuisbereidheid. Die komt pas terug als ze problemen met hun gezondheid krijgen.

Daar komt nog bij dat steeds meer ouderen in een koophuis wonen. Dat is vaak al afbetaald en dus wonen zij bijna gratis. Ze kunnen dat huis best verkopen en met de opbrengst een appartementje huren. Dan gaan ze dus kleiner wonen voor meer geld – geen wonder dat velen die keus niet maken.

“Ouderen willen bovendien vaak graag binnen hun eigen buurt blijven”, stelt Rabobank-onderzoeker Carola de Groot, die een serie studies onder de loep nam. En als ze niets vinden, gaan ze meestal niet alsnog verder weg op zoek. 

Andere afdeling

Bouwen, veel bouwen is de meest voor de hand liggende methode om de doorstroming op de woningmarkt op gang te brengen. Toch komen zelfs kleinschalige projecten als de Knarrenhofjes nauwelijks van de grond. Wat gaat er mis?

Het is een geldkwestie, zegt Peter Prak, die het Knarrenhof-concept bedacht. “Op zoek naar geschikte locaties in gemeenten moet je bij de afdeling grondzaken zijn”, zegt hij. “Die kiest ervoor om die grond uit te geven aan projecten die het meeste geld opleveren. En dan worden het vaak gezinswoningen tegen marktprijs, in plaats van seniorenwoningen tegen kostprijs.”

Prak voert in gesprekken met zo’n afdeling grondzaken steevast aan dat de bouw van een Knarrenhof de gemeente op termijn óók geld oplevert, omdat zo’n hofje leidt tot lagere zorguitgaven via de WMO. “Maar dat geloven ze niet. Of ze zeggen: de WMO, dat is een andere afdeling. Of: de grond goed­koper maken is staatssteun en dat mag niet.”

 

Vergrijzingstsunami

Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Zeker na het advies van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen, begin 2020. Er zijn nieuwe woonvormen nodig ‘tussen het aloude eigen huis en verpleeg­huis in’, stelde commissievoorzitter Wouter Bos. “Maar te midden van alle problemen op de woningmarkt wordt er ook voor ouderen veel te weinig gebouwd en verbouwd.”

Woorden, maar nog niet veel daden. “Er komt geen vergrijzingsgolf aan, maar een ­vergrijzingstsunami”, waarschuwt bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland, een woningcorporatie die zich toelegt op huisvesting voor ouderen, met woningen in de helft van alle gemeenten. “Nu werkt een op de zeven mensen in de zorg, straks zal dat een op de vier zijn. ­Behalve als we het anders inrichten. En daar horen nieuwe woonvormen bij.”

Hoe dan? Dat staat Van Boven helder voor de geest. Hij spreekt van een drieslag. “Er wordt nu veel gesproken over de noodzaak om de komende tien jaar één miljoen nieuwe woningen te bouwen. Laten we om te beginnen zorgen dat 10 procent daarvoor voor ouderen bestemd is.”

Dat moeten vooral geclusterde woonvormen zijn – ‘sorry voor het jargon’. “Woningen waar ouderen zelfstandig wonen, maar wel samen, waar ze meer delen dan een lift en brievenbus.” Dat kunnen zelfstandige appartementen zijn, maar ook groepswoningen.

Woonzorg Nederland begint in 2022 aan de bouw van de Stadsveteraan, een project met 150 van zulke woningen in Amsterdam. “En denk dan niet aan bejaarden die sjoelen of bingo spelen. Dit is bedoeld voor een nieuwe generatie ouderen, die niet meer in hun oude huis blijft wonen tot het echt niet meer kan en daarna nog een paar maanden of misschien anderhalf jaar in een verpleeg­huis woont.”

Openbare wc’s

Toch moeten er ook zorgcentra gebouwd worden – dat is het tweede deel van Van ­Bovens drieslag. Weliswaar zullen ouderen in die geclusterde woonvormen minder snel eenzaam worden en nemen ze deels ook de zorg voor elkaar op zich, “maar het is een ­illusie om te denken dat mensen in de laatste fase van hun leven, bijvoorbeeld als ze lijden aan dementie, altijd thuis kunnen blijven”.

En ten slotte, zo luidt Van Bovens advies: los niet alles op met stenen. “Zorg dat mensen ook oud kunnen worden in bestaande woningen door wijken ‘zorgvriendelijk’ te maken. Met wegwijzers naar de supermarkt, met bankjes op de weg ernaartoe die uitnodigen om elkaar te ontmoeten, met openbare wc’s.”

Gaat dit alles ook gebeuren? Woningcorporaties als Woonzorg Nederland kunnen het voortouw nemen, maar gemeenten moeten ook hun aandeel leveren. Anderhalf jaar geleden heeft het kabinet een ‘task­force wonen en zorg’ opgezet die gemeenten aanmoedigt dat ook daadwerkelijk te doen. Maar nog niet eens de helft heeft er al afspraken over op papier staan.

Van Boven verwijst naar zijn beeld van de vergrijzingstsunami. “We laten ons steeds verrassen door demografische ontwikkelingen. Kennelijk moet het water eerst over de dijken klotsen voordat we er iets aan doen.”

Bekijk
20210318 Theo Nuijten - verslag bijeenkomst Wooninitiatieven

Kort verslag online bijeenkomst Wooninitiatieven
dd 18/03-2021.
De online bijeenkomst was bedoeld voor zowel particulieren belangstellende als professionelen uit het veld. https://hopin.com/events/inspiratiedag-wooniniatieven

Het programma viel grofweg te verdelen in 4 stukken.

 1. inleiding met een onderzoek van de RABO bank en een online poll.
 2. Inspiratiesessie ronde1 en ronde 2
 3. Ronde tafel Financiering wooninitiatieven
 4. Cafe

Inleiding/ inloop

De RABO bank heeft een onderzoek gedaan naar collectieve woonvormen bij 50 plussers.Hierbij werd geconstateerd/ gevraagd:

Groot te kort aan passende en betaalbare woningen
Collectieve woonvormen komen steeds meer in beeld
Zelfbouwen met gelijkgestemden heeft veel voordelen - maar is ook complex
Bouwen betekent veel belangen afwegen.

Uit het RABO onderzoek
Onder de 50-plussers woont 93% in een reguliere woning; 46% woont in een geschikte woning om oud te worden; 36% heeft geen toegang tot diensten voor ouderen.

Collectieve woonvormen*:
83% wil naar voor ouderen geschikte woning.
83% vindt collectief wonen aantrekkelijk mits een eigen voordeur
53% appartementengebouw met gedeelde ruimte(s)
52% hofjeswoning
21% woonzorgcomplex
*) meerdere antwoorden waren mogelijk.

Een groot gedeelte van de respondenten (75% wil wonen met meerdere leeftijden. De  rest alleen met ouderen.


In het RABO onderzoek bleek dat maar weinig animo was om de volgende woning zelf te (laten) bouwen (73%). 18% alleen met voldoende begeleiding.

Deze uitkomst verschillende van de poll onder de deelnemers. Slecht 23 respondenten wilden geen woning zelf bouwen; 26 van hen wilde bouwen met voldoende ondersteuning. 17 respondenten wilden niet bouwen.

Welke mogelijkheden van zelfbouw wordt geprefereerd?
Verbouwen bestaand gebouw, dat oorspronkelijk een “niet woonfunctie” had: 24%; bestaand wooncomplex: 28%; landelijk, voormalig agrarisch: 29%; nieuwbouw met andere particulieren: 60%

Onder deelnemers is nagegaan welke voordelen ze verwachten van zelf een huis bouwen:
Men verwacht meer maatwerk (29 resp); houdt de eigen regie (44 resp) Versterken van het sociaal netwerk (17 resp)

toekomst wonen.jpg Bekijk
20201399 - Verhuizen en nu?

Verhuizen is voor veel Jongsenioren een probleem.

Een hoop werk en de grote vraag: Waar gaan we heen?
Kan ik een mijn huis verkopen kan daarvoor een kleiner huis, dat gelijkvloers is en een tuin heeft En is de opbrengst van het oorspronkelijke huis dan hoog genoeg om het nieuwe huis te betalen?

Een hoop werk en de grote vraag: Waar gaan we heen?
Kan ik een mijn huis verkopen kan daarvoor een kleiner huis, dat gelijkvloers is en een tuin heeft En is de opbrengst van het oorspronkelijke huis dan hoog genoeg om het nieuwe huis te betalen?

Bekijk
20210312 Viviëne Nieuwbouw appartementen in Rokkeveen

Voor u gelezen op Facebook:

In Zoetermeer is het aanbod van nieuw te bouwen woningen  niet echt grootI. Op elke postzegelvlek wordt gebouwd. Ook in dit nieuwe bouwplan zijn de koopprijzen hoog. Voor deze appartementen in Rokkeveen is de inschrijving gestart.. De bouw start 21 september. De woningen worden gebouwd aan de Naomigang. De woonoppervlakten zijn tussen de 60 en 150 m2.

foto Rokkeveen.jpg Bekijk
20210219 Viviëne Brevé - Nieuw bouwproject in Rokkeveen ook 55+ plus woningen

Nieuw project, door tegenstand van de omwonenden is er een grote vertraging ontstaan met de start van de bouw. 

55 pluswoningen in Rokkeveen.jpg Bekijk
20201130 website platform31.nl Wonen volgens de filosofie van Bauhaus

Onderstaand artikel verscheen op 30 november 2020 op de website van https://www.platform31.nl/

De tekst is te vinden op https://www.platform31.nl/nieuws/groupius-wonen-wonen-volgens-de-filosofie-van-bauhaus

 

Groupius Wonen: Wonen volgens de filosofie van Bauhaus

Interview met Guydo Reyneveld, medeoprichter van Groupius Wonen

 

Groupius Wonen is een sociale onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling van levensloopbestendige woningen voor senioren. Aan de buitenkant lijken deze woningen in de verste verte niet op de traditionele seniorenwoningen, terwijl ze aan de binnenkant diverse innovatieve oplossingen hebben zodat senioren er prettig kunnen wonen. Waarom is Groupius Wonen gestart met het ontwikkelen van woningen voor senioren? Hoe betrekken ze de doelgroep en de buurt daarbij? En hoe gaat het eindresultaat er precies uitzien?

 

Reyneveld, al enige jaren actief in het ontwikkelen van vastgoed, kreeg steeds vaker de vraag gesteld door met name oudere mensen: ‘Heb je geen woning voor ons, kun je niet wat voor ons regelen?’ Dit zette Reyneveld aan het denken. “Ik vond dit opvallend”, vertelt Reyneveld. “Ik dacht altijd dat ouderen altijd thuis willen blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Maar dit is niet altijd zo. Als ouderen alleen komen te staan, bijvoorbeeld door het verlies van hun partner, of zorgbehoevend worden, dan is een aangepaste (of kleinere) woning helemaal niet zo’n gek idee. Als je kijkt naar de huidige markt, zie je vaak zorgflats of de typische seniorenwoningen. Daar staan niet alle ouderen om te springen, het oog wil immers ook wat. Dit besef was eigenlijk het begin van Groupius Wonen. Na een zorgvuldig onderzoek, waarbij we onder andere met de doelgroep en verschillende betrokkenen gesproken hebben en ook gekeken hebben naar manieren waarop huisvesting voor ouderen in andere landen wordt vormgegeven, zijn we van start gegaan.”

De naam Groupius

De naam Groupius is afgeleid van Walter Gropius, één van de oprichters van de Bauhaus-groep. Gropius geloofde in de synergie tussen kunst en ambacht, teamwork en de kracht van het collectief. Deze waarden staan bij Groupius wonen ook hoog in het vaandel. Bewust heeft Groupius Wonen de letter “u” ingevoegd, waardoor het woord “group” ontstond, om hiermee het belang van ‘het gemeenschappelijke’ eveneens te benadrukken.

 

Onzichtbaar

In principe zijn de seniorenwoningen van Groupius Wonen gewone woningen. “We vinden het erg belangrijk dat de woningen niet zichtbaar zijn voorbereid op de toekomst”, licht Reyneveld toe. “Niemand wil volgens mij wonen in een woning waar de beugels al in het toilet hangen terwijl je die nog niet nodig hebt. Mensen moeten zich niet laten definiëren door zorg, maar door wie ze zelf zijn.”

In Apeldoorn wordt begin volgend jaar gestart met het eerste project. Daar worden ongeveer 35 appartementen gebouwd, variërend van 50m2 tot 110m2. De huurprijzen zijn conform de markthuurprijzen in Apeldoorn. “Ook realiseren we een gemeenschappelijke ruimte met een keuken, waar bewoners kunnen koken en waar activiteiten georganiseerd kunnen worden”, vult Reyneveld aan. “Op het terrein in Apeldoorn staat een kerk met pastorie. Daar willen we naast de nieuwbouw deels woningen en deels gemeenschappelijke ruimte(n) realiseren. Er zal minimaal één dag per week een gastvrouw – met achtergrond in de zorg en hospitality – aanwezig zijn die functioneert als ‘sociale thermometer’. Zij houdt in de gaten of alles goed gaat met de bewoners. We bieden geen zorg aan, wel zijn we in gesprek met een aantal thuiszorgverleners die zich eventueel op locatie vestigen.”

 

Groepsgewijs

Groupius Wonen richt zich op een relatief brede doelgroep. “We zijn er eigenlijk voor iedereen, van jongere (55-65 jaar) tot de wat oudere senioren. We vinden het heel belangrijk dat mensen elkaar kunnen vinden en het gevoel hebben dat ze met gelijkgestemden wonen. Wel is er één gemene deler: alle senioren zitten wat betreft inkomen in het middensegment”, vertelt Reyneveld. Voor het project in Apeldoorn is inmiddels een lange lijst met geïnteresseerden. “Bij de opstart van ieder project beginnen we met een Facebook-campagne, geïnteresseerden kunnen zich vervolgens aanmelden voor de specifieke locatie. Zij moeten dan ook een enquête invullen, waardoor we heel goed inzicht krijgen in de doelgroep. Vervolgens hebben we verschillende informatiebijeenkomsten voor alle betrokkenen georganiseerd en een klankbordgroep van potentiële bewoners opgezet. Mensen kunnen dan zelf aangeven wat ze fijn vinden in het toekomstige complex. Niet alles is natuurlijk haalbaar, maar het is al heel fijn om korte lijntjes te hebben met de toekomstige bewoners. Daar zetten we ook echt op in: veel communicatie met de toekomstige bewoners en mensen geïnformeerd houden.”

 

Locatie als hobbel

Wat zijn voor jullie tot nu toe hobbels op de weg gebleken? Na een korte stilte antwoordt Reyneveld: “Het grootste probleem is niet de financiering of het goede idee, maar het vinden van een geschikte locatie voor een geschikte prijs. Dit is momenteel erg lastig, helemaal als je ook nog verkeersruimten – bijvoorbeeld een galerij, lift of trappenhuis – en een gemeenschappelijke ruimte nodig hebt. Deze vierkante meters zijn moeilijk terug te verdienen zonder de woningen duurder te maken voor ouderen.

Volgens mij zouden gemeenten een meer bemiddelende rol kunnen spelen tussen verschillende marktpartijen en meer kunnen sturen met een visie en bestemmingsplan. Je hebt vaak namelijk toestemming nodig van de gemeente om ergens te starten en de kansen liggen vaak op plekken die niet voor de hand liggen (denk aan het terrein mét kerk in Apeldoorn). Hierin ligt dan tegelijkertijd ook onze tip voor nieuwe initiatiefnemers verscholen: een goed idee is leuk, maar een goed idee mét locatie is pas een project. Ga dus pas met een gemeente praten als je daadwerkelijk een locatie hebt.”

 

Bauhausstijl.gif Bekijk
20201220 Werkgroep ‬‬‬‬‬‬levensloopbestendig wonen - verhuizen

In 2019 heeft de Haagse Hogeschool in samen werking met GGZ in Zoetermeer een onderzoek verricht naar de problemen, die bij senioren zouden kunnen optreden. Hierbij ging het ook in hoeverre jongsenioren zich voorbereiden op de toekomst.

Uit dit onderzoek is afgeleid dat vier “probleemgebieden” zijn, die onderling een samenhang hebben. Vandaar ontstond metafoor “stoel” met vier poten. De thema’s wonen; mobiliteit; zingeving; gezondheid.

Rond drie van de vier thema’s werden werkgroepen geformeerd.

De deelnemers kwamen uit verschillende wijken in Zoetermeer. Ook verschilde de woonsituatie (huur en koopwoning).

Bij geen van de deelnemers bestond de directe behoefte om te verhuizen. Daarom ging het gesprek vooral over “denken voor een ander”, die wel in een dergelijke situatie terecht zou komen.

 

Het onderwerp “Wonen” stond sterk in de belangstelling. Daarom werd gesplitst in twee subgroepen.

Een groep wilde “niet verhuizen” of te wel “aanpassen” de ander groep wilde of moest wel verhuizen.

 

“Niet verhuizen”

In beide gevallen (huur en koop) is het eventueel noodzakelijk om bij “niet verhuizen” de woning levensloopbestendig te maken: traplift; inloopdouche. Bij huur moet de verhuurder toestemming geven; bij een koopwoning kunnen de kosten een rol spelen.

 

“Verhuizen”

Verondersteld wordt om te gaan verhuizen. Waarom doe je dat?

In het geval van een huurwoning wordt gedacht aan verhuizen omdat er sprake is van scheefhuur (een te lage huur in samenhang met het inkomen). Wanneer een andere huurwoning betrokken wordt, wordt de huur 1,5 keer zo hoog. Voor een aantal personen is dit geen haalbare kaart.

Probleem is het vinden van een geschikte betaalbare woning binnen Zoetermeer.

Verhuizen buiten Zoetermeer naar een gebied met goedkopere woningen levert het verlies op van de sociale contacten en de goede voorzieningen.

In de voortgang van het proces probeert de initiatiefgroep “wonen” vanuit de geuite problemen een programma van wensen op te stellen voor “verhuizers” en “aanpassers”

 

20210211 werklogo Wonen - verhuizen - 16x9.jpg Bekijk